post

Uansett hva det gjelder her i livet, så vil man som regel ønske å ha/kjøpe noe som er så bra som mulig. Men hvordan vet man egentlig om noe er bra innenfor sin sjanger? Jo, man er nødt til å sammenligne med lignende produkter eller tjenester – for hvordan kan man ellers vite om den ene tingen er mer fordelaktig enn den andre. Nettopp dette må man også gjøre med forbrukslån for å finne ut hvilket som har de beste vilkårene.

Den effektive renten er avgjørende

Og når det kommer til nettopp forbrukslån, så er det en ganske enkel sak å sammenligne lån på bakgrunn av vilkårene. Det er nemlig primært den effektive renten som er avgjørende for hvor dyrt lånet kommer til å bli for deg totalt sett, og derfor kan du enkelt sammenligne denne for å se hvem som tilbyr det mest gunstige lånet. Ettersom den effektive renten inkluderer gebyrer ved lånet, så slipper du å regne på andre tall enn denne. Kort oppsummert så er den effektive renten det som vil være totalkostnaden din ved lånet.

Gebyrer tilpasset det lånet du trenger

Men en annen ting som også kan spille inn er størrelsen på gebyrene, avhengig av ønsket nedbetalingstid og størrelsen på lånet. For hvis du kun skal låne 10 000 kroner, så vil det være ugunstig å ta opp et forbrukslån med et etableringsgebyr på 900 kroner. Da finner man trolig en annen aktør som kun tar 300 kroner i etablering, og på samme måte hvis man skal låne 300 000 kroner, så vil det være lite gunstig å gjøre dette hos en bank som tar en stor prosent av summen i etablering. Disse vilkårene må du altså sammenligne på bakgrunn av ditt individuelle lån.

I tillegg krever de fleste banker et månedlig termingebyr, som kan variere fra å være så lite som 20 kroner per måned til hele 60 kroner i måneden. Skal du betale ned lånet ditt over 5 år, så vil du ønske at termingebyret er så lavt som mulig. Bruker du bare seks måneder, så har det ikke så mye å si ettersom man da kun snakker om tikroner i forskjell.

Søkekriteriene spiller også inn

Hva som er de beste lånevilkårene vil som nevnt først og fremst avhenge av totalkostnaden, men også andre faktorer kan avgjøre om det er det beste lånet for deg. For søkekriteriene til forbrukslån er ganske så ulike på tvers av noen banker, der enkelte kun krever at du er 18 år gammel før du kan søke, mens andre igjen har 25-årsgrense. På denne måten er det slettes ikke sikkert at du får godkjent søknaden din i den banken som tilsynelatende har de «beste vilkårene», slik at du blir tvunget til å velge et annet lån.

Uansett så gjelder det å sammenligne lån før man søker om de, og vi anbefaler at man bruker en låneformidler. Da kan du søke om flere lån gjennom én enkelt søknad, og sparer på denne måten både tid – og sannsynligvis også penger.